Zajrzyj do skrzynki pocztowej

Napiszę Ci list. Napiszę Ci co chcesz.

Kochani! Przepraszam, że nie piszę. Przepraszam, że po raz kolejny przepraszam i pewnie i tak niewiele się zmieni. Nie siedzę w kąc...

czwartek, 29 stycznia 2015

Surowy krem czekoladowy z ciecierzycy

"Czekoladowa" to być może zbyt mocne słowo. Pasta jest...nieco podobna do nutelli, choć moja mama ("znawca" kulinarny) stwierdziła, że bardziej to to podobne do buraków (sic!). Ja w przypływie miłości do surowizny ukręciłam taki oto krem, który mogłabym łyżeczką ze słoika wyjadać. Jest naprawdę przepyszny!

Zdrowy, smaczny i nieodkładający się na biodrach. Czego chcieć więcej?!

Składniki (na około 0,5l)

250 g suchej ciecierzycy

150 g suszonych daktyli
2 duże dojrzałe banany
5 łyżek kakao
2-3 łyżki tahiny
1 łyżeczka cynamonu



Ciecierzycę zalać wodą i moczyć przez 12 godzin. Po tym czasie wylać wodę, wypłukać ziarna i zalać raz jeszcze. Czynność powtarzać przez dwa dni.

W dzień robienia kremu, daktyle włożyć do miseczki i zalać wrzątkiem tak, by woda przykryła owoce. Odstawić na 20 minut.

Do wysokiego naczynia wrzucić banany, odsączoną ciecierzycę, daktyle wraz z wodą z moczenia i pozostałe składniki i zmiksować blenderem na najwyższych obrotach.
I gotowe!

Pasta jest naprawdę pyszna. Można, jak ja, zajadać łyżeczką, ale świetnie skomponuje się też z naleśnikami gryczanymi, owsianką, jako baza do ciastek lub ciasta.

Smacznego!

Z.

2 komentarze:

  1. Czy ciecierzyca jest surowa, tylko dwukrotnie namaczana?

    OdpowiedzUsuń

Śmiało wyraź swoją opinię.
I bądź cierpliwy - odpowiadam na każdy komentarz, lubię mieć ostatnie słowo. ;-)